“Goedemiddag, je spreekt met Harry van bureau X. Ik zie dat je een vacature hebt waar ik echt de ideale kandidaat voor heb! Hij heeft namelijk bijna alles net niet in huis en woont maar 2 uur rijden bij jullie vandaan en wil graag Nederlands leren. Klinkt goed toch? Ik stuur het CV even naar je door, samen met een wurgcontract met dito voorwaarden. Die fee? Ja, dat bedrag klopt. Ik heb een nieuwe auto nodig, vandaar.”

“Oh, en nu ik je toch aan de telefoon heb, kun je mij even doorverbinden naar jouw collega die naast je zit? Ik heb haar net - lekker winstgevend voor mij - voorgesteld bij jullie concurrent en vond het wel zo netjes om haar even op de hoogte te brengen. Nee, klopt. Zij weet dit nog niet, maar het was gewoon anoniem, dus niet erg toch? Kan ik gelijk even checken of ze wel van baan wil veranderen.”

En het gebeurt in de praktijk echt! Niet passende, ongevraagde en ongewenste kandidaten die naar binnen worden geschoten bij bedrijven. En aan de andere kant worden de profielen van kandidaten omgetoverd tot commerciële CV’s, zonder dat de kandidaten het weten en zonder dat ze op zoek zijn naar een andere baan.
Google maar eens op “blacklist recruiters” en de praktijkvoorbeelden stromen je beeldscherm op.

Als organisatie wil je toch niet afhankelijk zijn van dit soort boevenpraktijken? Wil je wel in contact komen met potentieel talent, wij vertellen je graag hoe dit anders kan! Bel ons op 085-8772459 of stuur een bericht@peperco.nl.

Peper & Co: jouw mobiele recruitmentafdeling, hoe groot of hoe klein je ook bent.